viernes, 17 de agosto de 2012

Impressions olímpiques II:


Passejant aquests dies per la Vila Olímpica per cobrir les hores mortes impossibles d’emplenar, un s’entristeix en front de una vila morta sense atletes, on totes les llums estan tancades i les portes flanquejades. Un s’adona que acaba de viure una setmana màgica que no repetiràs.

L’experiència olímpica és impressionant,  colpidora, canviadora. No sé, si tal i com volen les autoritat britàniques tal esdeveniment canviarà una generació, però els Jocs Olímpics traspuen grans anhelades d’esperança. Ja no només perquè és dels pocs esdeveniments internacionals on els països africans, com Uganda, tenen veu i són tractats de tu a tu, sinó perquè  és  l’única institució del món on hi ha encontre entre tots els estats de forma pacífica i harmònica, com si l’estat de pau entre les nacions fos el natural. Igualment darrera les grans històries personals de superació i esforç de milers de persones a la vila veus imatges que inviten a l’esperança, una encaixada de mans entre un coreà del nord i un coreà del sud, un cubà i un nord-americà compartint un cafè, part de l’equip israelià compartint taula amb diferents països àrabs involuntàriament sense que hi hagi cap mena de problema.

Un tradició olímpica que ja fa anys que se segueix i que no ha estat ventilada per la premsa és l’entrega de pins. Quan un atleta arriba a la vila olímpica tan la federació del esport que faci, com el seu comitè olímpic li donen un grapat de pins minúsculs amb els emblemes de la federació o comitè. L’objectiu d’aquests pins és que els atletes els entreguin a totes aquelles persones, atletes o no, que d’una forma u altre els hi causin simpatia. És xocant, si més no, veure com al final de les Olimpíades tots els atletes porten la cinta en que porten la seva acreditació plena de pins de diferents països, Qatar, Cuba, Coreas, Rusia, USA, Spain, Lesotho... independentment del tipus de règim i cultura que siguin, fruit d’una visió entre atletes com a persones, i no com a instruments polítics...

...l’esperança és l’últim que es perd, no?

--> escoltant, Ludovico Einaudi- Divenire

No hay comentarios: