miércoles, 18 de abril de 2012

No a la banca pública




Una de les poques, principals i definides pretensions dels col·legues de #DemocraciaReal que comentàvem l’altre dia és, juntament amb definir la classe política en la seva majoria com a parasitària, el reclam de la banca pública.

Cert i innegable és que una de les causes de la crisis que tenim avui dia ha estat un comportament irresponsable per part de la banca. En aquest punt hi coincidim tots, des de neoliberals salvatges fins a perroflautes comunistes. I sí, és cert, que com a colofó, molts bancs s’han pixat a la cara de molta gent i governs repartint-se els diners, amb forma de dividends, de les ajudes que tenien com a objectiu que els petits i humils estalviadors que encara hi tenien quelcom a guardat al banc no ho perdessin i entréssim en una situació de caos.

Tots en certa manera ens hem indignat amb els banc. I quina és la solució aportada per a que això no es repeteixi? Les ments més liberals han demanat que es deixin caure els bancs. Si quelcom no funciona ho hem de deixar caure, i més quan ha estat per conductes pernicioses. Els clients de tals bancs? Bé, que haguessin sigut més responsables a l'hora de confiar a tal banc els seus estalvis.

Les ments més “progressistes”-com els col·legues de #DemocraciaReal- van sol·licitar i continuen sol·licitant la nacionalització dels bancs. Advertint que és l’única forma d’evitar en un futur un altre col·lapse financer com l’actual i garantir d’ara endavant un sistema financer a que s’adeqüi a les necessitats de l’estat i no al dels mercats. Crec, de nou, com la democràcia participativa exigida que la Banca Pública és més una postura estètica que no pas racional. Tot i que, crec, que és cert que es necessita un canvi en el sector financer no crec que aquest hagi de passar per una Banca Pública. En primer lloc, perquè crec que no afavoriria a ningú engreixar l’administració de l’estat, i total perquè, per passar de tenir un servei com el de la Caixa, a tenir un servei com el de Correos. Així mateix, partint que tenim, com diuen els defensors de #DemocraciaReal, una classe política parasitària, prefereixo tenir l’opció d’escollir entre 10 malvats bancs, que no pas que se m’imposi un únic banc el qual és liderat per un estat governat per una classe política –tal i com la defineixen- parasitària. Perquè no ens enganyem senyors, a dalt de tot d’un banc públic no hi hauria ni les Germanes de la Caritat, ni un consell de savis, ni l’Arcadi Oliveres i els seus amics de Justícia i Pau, sinó un grup de polítics col·locats per el govern de torn; com passa amb Correos o com passa amb l’Agència Tributària.

Pot ser que m’equivoqui, però crec que a dia d’avui en molts cercles s'està en contra certa nacionalització de certs sectors –excepte YPF, aquí no sé perquè tothom ho veu molt clar- està molt demonitzat. I jo crec que es bo que no ens equivoquem; la nacionalització d’un sector, incloent els bancs, no vol dir ni més llibertat, ni més democràcia, ni una millora substancial per la vida dels seus usuaris. -->Eme de Leiva

1 comentario:

Juan J. dijo...

molt bé!
No podem deixar caure el Bancs..això sería el principi del final (mirem el crack del 29)...pero sí demanar responsabilitat als seus gestors...nomenats pels politics...ES LA BANCA PÚBLICA ESPANYOLA (sota el nom de caixa d´estalvis de iniciativa pública) els que ens estam enfonsat..CAM, Caixa Catalunta, Caja Castilla La-mancha...