lunes, 6 de abril de 2009

La desidolatració dels partits


Davant la passivitat democràtica per part de la ciutadania trobem tres perfils més o menys clars.

Els primers serien els que no voten, que no voten ni en blanc. Dintre aquest grup hi ha dos divisions: uns serien els que estan obcecats amb temes importantíssims com els neons del seu cotxe, tan importants que no saben ni qui governa el país; els altre són aquells que opinen que els polítics són tots iguals, que tots governen per els diners i tot el serial de tòpics en ocasions certs, aquest grupet admet moltes sensibilitats des de hippys i antisistemes fins a franquistes reprimits passant per filòsofs callejeros que no tenen l’ESO.
El segon perfil és un grup reduït, que l’únic que sap és que té unes idees clares que no s’emmarquen dins un monotemisme i que coincideixen amb tots els partits amb algun tema i amb tots discrepen d’uns quants altres. Aquesta gent sol gaudir sempre dels seus drets democràtics tot i que moltes vegades ho facin amb el nas tapat o el seu vot sigui amb blanc. Són en alguns cops, no sempre, part d’aquella massa indecisa que es llegeix tots els programes polítics, els contrasta amb la realitat dels partits i vota havent pensat amb consciència allò millor pel país, en ves de basar el seu vot amb fets i eslògans concrets.
La últim perfil el qual vull analitzar a fons és aquell representat per aquella gent que des del seu primer vot fins l’últim aniran cap al mateix partit independentment del que digui o passi. Permeteu-me lectors que canvi de paràgraf, però és que vull analitzar bastament aquest grup.

Perfil de la gent d’aquest grup? Tan homes, com dones, tan de dretes, com d’esquerra, tan grans, com joves. Aquesta gent sempre va a votar i sempre vota el mateix partit, el de tota la vida, com si no hi hagués cap més opció. És un perfil de gent que no té en molts casos idees, les seves idees es basen en el que diu el partit o s’autoenganyen dient-se a sí mateixos que el seu partit, el de tota la vida, és l’únic que defensa els seus limitats ideals. En la majoria casos aquesta gent vota tals partits per herència, és a dir, li toca votar tal partit perquè els seus pares i avis ja el votaven cosa que el fa bo i recio. Per cert, és destacable saber que aquesta gent en la seva majoria no són ni militants del partit cosa que ens mostra la seva autèntica dimensió.

Jo realment creia que no existia aquest grup, però aquest any l’he descobert. Com ja he dit no és homogeni, i és per això que depenent del partit trobem aquest tipus de persones amb un lloc o en un altre amb més facilitat. Per exemple PNV, PP i CIU són partits que són votats en les zones interiors i rurals del territori en ocasions com ja he dit com si fos l’únic partit existent- no com els verds que només volen coses rares i tocar els collons.

El problema d’aquest grup, en el qual no ens enganyem, un cop o altre tothom hi ha entrat cada u amb el seu partit, és que prioritza el partit per sobre el país i per pur sanejament democràtic això no ho podem permetre. M’explicaré, la gent idolatradora de partits que estan a la oposició són aquells que s’alegren quan surten les altes dades d’atur, grans desastres al país o veure el nefast resultat de lleis del partit governant perquè això dona més possibilitats de guanyar al partit recte. Alguns aquesta actitud la troben normal, poder sí, però lògica i racional no ho és.

Igualment un problema que em fa por és la importància de les sigles per sobre les idees. Ens em trobat en moltes ocasions gent que a canviat de idea sobre temes paral·lelament al partit al qual vota com si aquests tinguessin la superioritat moral i intel·lectual per fer-los canvia. És trist que trobem aquest fenomen en el segle XXI on es dona tanta importància a la individualitat, al pensament lliure i tothom sap llegir i escriure; i culpable d’això en part és aquesta sacralització dels partits.

Podria continua estona i estona explicant vicis i exemples d’aquesta divinització de partits però crec que més o menys ja m’he fet entendre. Tranquils, això com tot té antibiòtic. Jo, d’antibiòtics, no n’he sabut mai molt (sóc el típic que s’empassa les pastilles efervescents), però voldria animar als que creuen que tenen símptomes d’estar en el grup amb qüestió que llegeixin premsa de tots els colors, algun llibre, que mirin la política fredament i des de la distància, que tinguin un esperit crític (que no catastrofista, ni negatiu) amb tot i crec que se’n sortiran. Si idolatreu un partit de dalt a baix ni ho reconeixereu, ni voldreu solució per lo que no em cansaré a donar-vos cap possible remei.

Ja per acabar, dir que el perill d’això és la pèrdua de democràcia (poder per poble) progressiva que això suposa en front d’una partitocracia (poder pels partits) cada dia més forta que veiem a través de la força dels partits en la ment la gent que vota, la pèrdua d’idees, les llistes jerarqueritzades i tancades... Però en fi, (que diu en Goy) tranquils, ens en sortirem com sempre, és una cosa que tenim l’espècie humana.

3 comentarios:

Rafel Fàbrega dijo...

que gran, com l'has clavat ignasi...fins i tot m'has aconseguit retratar força bé a mi (de fet no costa tan). Escrius molt de tant en tant, però quan escrius ho fas bé i de temes molt interessants.

Frank Bayer dijo...

Ignasi!! L'article no m'ha decepcionat, ans el contrari, no em pensava que ho tractessis amb tanta brillantor!!! Tinc la sensació que aquesta sacralització ideològica dels partits i dels seus representants es sol donar molt al PSOE i CDC!! No ho sé, he vist molt representat aquests dos partits!! No el PP, que té una massa heterogènia (branca Gallardón, branca Acebes, branca Franco, branca Hitler) i tendeixen a criticar-se més que els altres... No ho sé, potser he estat un xic agosserat...

Ignasi Planagumà dijo...

Ignasi! D'aquest tema ja en vam parlar un dia al Col·lègi Major i, sincerament, crec que estàs equivocat (però et respecto, tot i que no vas desencaminat, però no tot el que dius va a missa). Per començar critiques els que són antisistema per sistema, doncs bé, vés en compte, t'estàs impregnant poc a poc de "coses" d'aquest tipus de gent.

Has parlat (criticat, apedregat, destrossat...) també d'un sector de la població que simplement vota per inèrcia, perquè sempre ho han fet així o com vulguis dir-ho... Et diré, Ignasi, que no tot és blanc o és negre, hi ha matisos.

En fi, opino que aquest no és un bon lloc per fer debat, si vols en parlem un dia d'aquests airadament tot prenent un cafè (ah! no, que no t'agrada) o una cervesa.

Salut i bon aliments!

Ignasi Planagumà